30.4.07

1) Context del nou POUM de Cabrera de Mar


Actualment, Cabrera pateix un dèficit de vivenda de protecció social, degut en gran part a la promoció majoritària de vivenda unifamiliar en els últims 14 anys.
Per a solucionar aquest dèficit, el Document Avenç de POUM (DAP) proposa acollir un creixement de població de 2000/3000 nous habitants respecte al cens de 2004 en un horitzó de 15/20 anys.
Aquesta proposta comporta arribar a 6.967 habitants residents (gairabé el doble de la població actual) i justifica aquestes necessitats de creixement urbà en l’ increment de la població en els darrers 24 anys (any 1981 = 1.703 residents; any 2005 = 4.120 residents) i en el fort increment de la taxa mitja de creixement interanual experimentat entre els anys 2003 i 2005.
Però el DAP no considera la irregular evolució d’aquest indicador, ja que obvia les següents qüestions:
Una, que en els deu (10) anys anteriors a 2003, la taxa va decréixer de forma sostinguda. I:
Dos, que només el 30% d’aquest creixement és vegetatiu, sent el 70% restant imputable al flux migratori i al corresponent empadronament de persones alienes al municipi.
D’altre banda, el creixement proposat pel DAP (76% en 20 anys) ultrapassa en 19 punts percentuals el més alt dels quatre escenaris de creixement considerats per l’ Institut d'Estadística de Catalunya(57%).
Sembla, però, que aquest procés sobrevingut d’assentament quedarà aturat per els nous Plans Directors del Sistema Costaner, que limiten els processos de desenvolupament urbanístic de nous sectors entre la línia de costa i l’autopista, com és el cas, en el nostre poble, del Sector de Can Pou o “Pla de l’Avellà II” (aprovat el setembre de 2000), on s’ha concentrat la major part del creixement especialment a partir de 2003.
La normativa dels plans, PEIN de la Conreria-Sant Mateu Céllecs, Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC-1), Pla Director dels àmbits del Sistema Costaner (PDUSC-2) integrats per sectors de sòl urbanitzable i delimitat, sense pla parcial aprovat, sumats a l’actual Sistema General Viari, afecten més del 60% de la superfície total del terme.
Considerant que els Plans Directors del Sistema Costaner declaren no urbanitzable tot el sòl agrícola situat entre l’autopista C-32 i el mar, les possibilitats de creixement urbà del municipi queden limitades al sòl agrícola que queda entre l’autopista i el casc urbà i a algunes actuacions puntals de reforma urbana que es puguin realitzar dintre d’aquest.
No obstant, a efectes de necessitats de futures vivendes, el sòl urbà i el sòl urbanitzable vigents a Cabrera disposen encara d’una capacitat residencial vacant per a construir 511 nous habitatges, equivalents a 1.559 residents, com reconeix el DAP.

Cal remarcar que en aquest còmput el document no té en compte els 120 nous habitatges addicionals que pretén construir el Consistori en l'entorn protegit dels jardins i la masia de Can Dalmases (sector de Cal Conde), dintre del casc urbà.